Fredsbyggande i Syrien
Mervat Al Sayed är en av facilitatorerna på Point of Value. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med Common Space Initiative, ett syriskt fredsbyggande projekt, och en libanesisk NGO.
av Emma Aasa
Kan du berätta lite om dig själv och vad du gör?
Jag bodde tidigare i Syrien, där jag var projektsamordnare och arbetade med samhällsaktivister. Vi kallade dem för fredstillgångar, en grupp aktivister som var baserade på olika platser i landet. Det är en 360-gradersstrategi, och de arbetar inom olika områden. Vi gav dem workshops i kapacitetsuppbyggnad för att stärka dem och försåg dem med startkapital så att de kunde genomföra fredsinitiativ i sina samhällen. Så i grund och botten är det ett fredsbyggande projekt, men det är en bottom-up-strategi.
Har du lärt dig något särskilt av din erfarenhet som projektkoordinator?
Jag lärde mig att det är viktigt att få kontakt med människor. Särskilt människor i kris, som i kriget i Syrien. Som organisation tror vi att något är bäst för dem, men verkligheten ser annorlunda ut. Vi vill relatera till människor i kris och lära oss av dem vad de behöver. Inte tala om för dem vad de ska göra. Och det är det som är bottom-up-strategin.
Vad tycker du om Point of Value?
En av de saker som tilltalar mig med Point of Value är dess storytelling. Att koppla berättelser till värderingar gör processen mer mänsklig. Man lär sig om människor genom deras berättelser.
När man har en organisation eller ett team måste man känna till varandras värderingar. Och försöka agera utifrån dessa värderingar och arbeta i enlighet med dem. Det beror inte på att dessa värderingar är det viktigaste, utan på att människor känner sig mer harmoniserade när de ser att deras teammedlemmar delar samma värderingar. När det finns en balans mellan dina prioriteringar, organisationens prioriteringar och dina kollegors prioriteringar blir du dessutom mer driven och effektiv.
Vem tycker du ska prova på värdearbete?
Jag rekommenderar Point of Value till alla, men främst till nystartade organisationer för samhällen, som NGO:er. Värdegrundsarbete är grundläggande för NGO:er som arbetar med utvecklingsprojekt eftersom det alltid finns en koppling mellan NGO:ernas arbete och människorna i samhällena. Människor lever ofta ett annat liv än vad vi tror. Det finns en klyfta mellan vad vi tror är bättre för dem och vad de tror är bättre. Det borde finnas en koppling, och jag tror att värdegrundsarbete är viktigt för att överbrygga den kopplingen.
Vilken är den bästa enskilda berättelsen som du kan dela med dig av från arbetet med värderingar?
Jag har många historier, och en av dem är min egen. Allt började med mig. Min framgångshistoria är att jag verkligen upptäckte mig själv. När jag lärde känna mina värderingar kom jag i harmoni med mitt arbete, min familj och samhället i stort. Självupptäcktsresan var och är fortfarande helt enkelt fantastisk.