överst på sidan

Värderingar är kärnan i vår identitet

Värderingar är inte synliga, och för de flesta av oss ligger de utanför vårt medvetande. Ändå påverkar de i hög grad våra dagliga prioriteringar, beslut och aktiviteter. I framgångsrika organisationer är det avgörande att organisationens och medarbetarnas värderingar stämmer överens. Denna överensstämmelse, som ofta upplevs som en känsla av harmoni och balans, kallas "värderingskongruens".

Likt en näckros som är rotad under ytan förankrar och formar våra osynliga värderingar våra synliga beteenden och beslut, och vägleder oss att leva autentiskt och i linje med vårt sanna jag för ett meningsfullt liv.

Med vårt verktyg och vår metod kan du stötta individer, team och organisationer att få större klarhet i sina värderingar. Detta bidrar i sin tur till ökad motivation, ett bättre arbetsklimat och en ökad effektivitet i verksamheten.

För att uppnå värderingskongruens behöver man arbeta med både individen och organisationen.

Skillnaden mellan normativa och personliga värderingar 

Vi har valt att skilja mellan normativa och personliga värderingar.

Normativa värden omfattar de regler, överenskommelser och kulturella normer som vi har inom familjer och samhällen.
Personliga värderingar, å andra sidan, ger en inblick i vad som är viktigt för oss, vad som driver oss och vad vi drömmer om. Dessa personliga värderingar utvecklas och förändras under hela livet.

Normativa och personliga värderingar gumme.png

Värderingskongruens - när värderingar överensstämmer

Värderingskongruens: personliga och organisatoriska värderingar i linje med varandra

När värderingar stämmer överens kallar vi det för värderingskongruens. På ett personligt plan innebär det att de värderingar som är viktigast för dig stämmer överens med hur du lever ditt liv. För organisationer innebär det en synergi mellan personliga värderingar och organisationens värderingar.

Innan värdekongruens kan uppstå är det viktigt att förstå både personliga och organisatoriska värden.

Förstå effekterna när värderingarna inte stämmer överens

En betydande klyfta mellan personliga värderingar och organisationens värderingar kan leda till attityder och prioriteringar som påverkar motivation och resultat negativt. Denna bristande överensstämmelse kan leda till missnöje, stress, ökad personalomsättning och ytterligare direkta och indirekta kostnader.

Mäta värderingskongruens i organisationer

Värderingskongruens kan mätas, och data tyder på att organisationer kan öka den.

Insikter från rekrytering: Utforska värderingskongruens från början

Värderingskongruens kan till exempel bedömas under rekryteringsprocessen. Hur väl stämmer organisationens värderingar överens med den sökandes personliga värderingar? Att veta detta från början är värdefullt för att hitta rätt matchning för teamet, oavsett om du strävar efter "culture fit" eller "culture add".

Värderingskongruens är mätbart

Flera studier har visat att människor som har insikt och kunskap om sina personliga värderingar är mer engagerade och motiverade både i privatlivet och på jobbet.

När de dessutom kan hitta en samstämmighet mellan sina personliga värderingar och arbetsplatsen blir effekten ännu större, vilket leder till minskad stress och arbetsrelaterad oro. Ledare som har insikt i både sina personliga och organisationens värderingar uppfattas som mer trovärdiga och har lättare att fatta beslut.

I vår analys av engagemang i relation till värderingar utgår vi från Posner & Schmidts forskning och mätmetod. Som framgår av diagrammet till vänster ökar en individs engagemang på arbetsplatsen (på en skala från 1 till 7) i proportion till insikten om de personliga värderingarna. Att bara ha insikt i organisatoriska värderingar utan klarhet i personliga värderingar har ingen effekt.

Svara på vår enkät och avgör hur engagerad du är i ditt arbete.

Vill du veta mer om värdet av värderingar?

Point of Value - An Introduction är en publikation för dig som är mer nyfiken på värderingar och hur vårt verktyg, Value.Online, fungerar.

point of value - en introduktion.png
längst ner på sidan